Een organisatie is zo succesvol als de cultuur dat toelaat

Geschreven door Niki van Wijk in Cultuur · 30 Sep 4 min

Dat betekent in het beste geval dat cultuur een onzichtbare drijvende kracht is achter het succes van organisaties en daarmee zelfs een bijna oneerlijk concurrentievoordeel oplevert (Kotter en Heskett).

Dat betekent in het slechtste geval dus ook dat cultuur een remmende kracht kan zijn die ervoor zorgt dat er veel onnodige tijd, moeite en geld verloren gaat bij het realiseren van de organisatiedoelen.

In dat laatste geval spreken wij van een cultuurprobleem. Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs 40% productiviteitsverlies kan kosten (Sutton – Stanford University).

Dat maakt cultuurverandering een strategisch instrument waarvan de meeste leiders het belang onderkennen (Oxford Academic). En tegelijk kan het thema maar zelden op een enthousiast onthaal rekenen.

 

Hoe komt dat toch?

Allereerst is cultuurverandering de afgelopen jaren opgeblazen tot een onderwerp van bijna mythische proporties. Cultuur is al abstract en leent zich lastig voor een volgeplande werkweek waarin meerdere problemen NU moeten worden opgelost. Zeker wanneer we er zoveel grootste verwachtingen bij hebben.

Daarnaast werden veel goedbedoelde cultuurprogramma’s ook nog eens een bodemloze put waar eindeloos tijd, moeite en geld in verdween zonder dat precies duidelijk kon worden gemaakt wat het effect precies was.

En dan hebben we het als laatste nog niet eens gehad over de twijfelachtige slagingspercentages van geplande cultuurveranderingen.

Het is dus hoog tijd om cultuurontwikkeling een ander gezicht te geven. 

Succesvolle cultuur