De neuzen moeten juist niet dezelfde kant op!

Geschreven door Daan Noordeloos in Cultuur · 22 Jun 4 min

Als alle neuzen dezelfde kant op staan is er niemand die omkijkt naar de kansen of bedreigingen achter je.

Dat is ook het grootste probleem met het ontwikkelen van een zogeheten monocultuur. Een cultuur waarin het altijd op een (zeer)specifieke manier moet. Want zo doen we dat hier.

Deze uniformiteit kan heel aantrekkelijk zijn, vooral zolang het werkt. Maar de kans is groot dat het daarmee diversiteit en dus creativiteit uitsluit. Zo ontstaan er desastreuze blinde vlekken.

Het voorbeeld van Kodak

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Kodak. Het feit dat in 1975 binnen Kodak iemand was met het idee voor een digitale camera maar dit afgeschoten werd omdat dit het bestaande bedrijfsmodel in gevaar zou brengen kun je zien als een blinde vlek van een monocultuur.

Waar kun je zelf een mono-cultuur aan herkennen? Dit zijn een drietal zwakke signalen:

  •  Je bent het héél vaak, héél snel met elkaar eens: ”klinkt goed! laten we het zo doen…”
  • Je beredeneerd overwegend vanuit het verleden: ”toen hebben we dat ook zo gedaan, dus…”
  •  Je laat je verleiden om conflict uit de weg te gaan: ”dat is een goed idee, daar komen we later op terug…”

Iedere organisatie streeft naar een vorm van uniformiteit om met elkaar een beetje grip te krijgen op alle onrust en onduidelijkheid en onzekerheid. Daar is dus niets mis mee.

Maar wanneer het streven naar uniformiteit een doel op zich, in plaats van een middel blijkt te zijn, dan raakt de organisatiecultuur al snel gefixeerd.

diversiteit

Monocultuur doorbreken

Het doorbreken van een gefixeerde monocultuur is lastig en vaak in het begin ondankbaar werk. Omdat je tegen de stroom inzwemt is het belangrijk om een goed doordachte interventiestrategie te ontwikkelen die ervoor zorgt dat jij niet alleen komt te staan.

Hierbij is de eerste stap, zoals zo vaak, het herkennen van de zwakke signalen van een monocultuur.